Ağız içinde bulunan dişin veya dişlerin çeşitli sebeplerle uzaklaştırılması işlemidir.
Dolgu,kanal,post veya kaplama işlemleri ile telafisi olmayacak kadar büyük çürük,kırık veya çatlak hattı bulunan dişlerde uygulanmaktadır.
Herhangi bir sistemik rahatsızlığı veya ilaç kullanımı olmayan hastalar da öncelikle topikal olarak daha sonrasında lokal olarak anestezi altında ağrı,sızı hissi olmadan dişlerin oldukları yerlerden yükseltilerek alınması şeklinde yapılmaktadır
Basit çekimler,komplikasyonlu çekimler ve yirmi yaş çekimlerine göre süresi değişmektedir ayrıca vakaya hastanın kemik yapısına da bağlıdır.Basit çekimler 10-15 dk içinde tamamlanabilmektedir.
Ağrı kişiye özel bir göstergedir her hastanın vücut cevabı farklı olmakla beraber ortalama bir hafta on gün kadar sürebilmektedir.
Özelllikle çekimden sonraki ilk birkaç gün daha fazla ağrı şikayetiyle karşılaşılmaktadır gerekli görülmesi halinde ağrı kesicilere başvurulmaktadır.Genel yargıların aksine antibiyotikler ağrı üzerine etkili olamamaktadır.
İyileşme döneminde ilk birkaç gün ateş görülebilir vücudun oluşturduğu iyileşme cevabı içinde bu semptom da yer almaktadır.
Çekim esnasında iki diş arası bölgeden girilerek çekilecek diş yükseltilmeye çalışılır.Bu esnada işleme dahil olmayan yan dişlere de minimal temaslar veyahut kemiğe müdahaleler gerçekleşebilmektedir.Bundan dolayı yan dişlerde de bir miktar hassasiyet meydana gelmesi çok doğal bir sonuçtur.Bu hissiyat geçicidir.
Genel kanının aksine apseli diş çekilmez diye bir kesinlik yoktur.Burada dişin durumu apsenin büyüklüğü yüzde veya ağız içinde şişlik,enfeksiyon akıntısı olup olmaması önemli göstergelerdir.Eğer çekim için uygunsa çekimin gerçekleştirilmesi hastaya ilaç kullandırmaktan daha doğru bir müdahale olacaktır.Eğer uygun değilse apsenin durumuna göre hap şeklinde ya da iğne şeklinde antibiyotik başlanmaktadır.
Hastalarımıza çekim sonrası dönemde sigara içmemesini tavsiye etmekteyiz.Çünkü sigara dumanının kendisi veya sigarayı çekerken uygulandığımız hareketler iyileşme bölgesinin organizasyonunu bozmaktadır.Bu da hastaların çekim öncesi dönemden daha yoğun bir ağrıyla geri dönüş yapmasına neden olmaktadır sebep olarak da çekim bölgesinde kemiğin açıkta kalması durumu dediğimiz alveolit gelişmesidir.
Çekim sonrası genellikle ağız bakımı ihmalinde daha çok kaynaklanmaktadır veya dikiş uygulanan vakalar da dikiş bölgesinde biriken artıklar kaynaklı olmaktadır.Çekim sonrası ikinci günden itibaren hafif şekilde yapılacak fırçalama ile en aza indirilebilir.
Dişeti iyileşmesi yaklaşık iki hafta da tamamlanmaktadır.O bölgeden kemik vs. diğer dokularının tamamen eskiye dönmesi ise yaklaşık bir ay bir zaman almakadır.
Kesin bir sayı verilememektedir çünkü hastanın genel sağlığı,dişlerin olduğu bölgelere çekim sonrası hastanın konforunun nasıl etkileneceğine göre değişebilmektedir.
Minimal cerrahi işlemler sırasında 100 mg kullanılan corasprin işlem açısından engel oluşturmamakla birlikte daha büyük cerrahiler(Gömülü 20 yaş çekimi,implant cerrahisi) durumlarda eğer hastanın kullandığı doz da yüksekse hekimine konsültasyon yazmak gerekmektedir.hekimi ilaç değişimi ya da ilacın kesilmesi kararını verdikten sonra normal prosedürler ilerlemektedir.
Tükürme yapıldığında çekim bölgesinde iyileşmeyi sağlayan pıhtı dokusu oradan uzaklaşmaktadır bu da iyileşmenin her seferinde en başa dönmesine neden olur.
Fazla bir kanama olması durumunda çekim bölgesine spongostan vb. kanama önleyici materyaller yerleştirilerek dikiş atılmaktadır.
Normal iyileşme dönemi sonrasında devam eden azalmayan veya hatta artan ağrı olması çekim bölgesinden enfeksiyon akıntısı olması ve yüzde şişlik oluşması dır.
Beyaz doku oluşumu yumuşak dokunu iyileşmesinde fibröz doku oluşması dönemine denk gelmektedir.
Çekim bölgesinde çekimden önceki ağrıdan daha yoğun ağrılar olması ve soketin kuru ve boş olması ile anlaşılabilmektedir
Normal çekimle aynı prosedürler yapılmaktadır öncelikle lokal anestezi yapılarak dişin kesin uyuşukluğu sağlanır ve hiçbir ağrı sızı yoksa çekime başlanır ve diş çekilir
Gömülü 20 yaş dişlerinin sürmesi için yeterli yer olmamaktadır.Bundan dolayı üstlerinde ya sadece dişeti bulunabilir veya hem dişeti hem de kemik dokusu bulunmaktadır.Bu sebeplerde dolayı gömülü dişlerde bazı dokuların ekarte edilmesi gerekmektedir.Bu dokuları geçerek dişe ulaşılır ve bazen tek parça bazen de parçalara ayrılarak alınabilmektedir.
Kişinin vücut cevabına bağlı olan bir durumdur.Ancak ortalama bir hafta on gün kadar sürebilmektedir.
Çekim sonrası ödem kaynaklı şişlikler ilk üç gün özellikle en fazla noktaya ulaşbilmektedir.Daha sonrasında gün geçtikçe azalarak başlangıç noktasına geri dönmektedir.
Dişin pozisyonuyla ilişkili bir durumdur.Özellikle alt çenenin beslenmesini sağlayan ve içinden damar sinir paketi olan mandibular kanala yakın olması durumunda çekim sonrası geçici ve ya kalıcı uyuşukluklar meydana gelebilmektedir.Üst çene ise sinüs dediğimiz hava boşlukları temastaysa dişle açıklık oluşabilir çekim sonrası ancak zamanla bu açıklık kapanabilmektedir.
İlk gün fırçalama yapmamak gerekir iyileşmenin bozulmaması için daha sonrasında ikinci günde itibaren çekim bölgesi tahriş edilmeden hafif şekilde fırçalama yapılabilir.
Hastanın hamileliğinin hangi döneminde olduğu önemlidir.2.trimester’da diş tedavileri doktor onayıyla yapılabilmektedir.Ağız içinde bulunan fokal enfeksiyon kaynakları hamileliği etkileyebilir bu dönem de gerekliyse işlemler yapılabilir.
Çekim sonrasında ilaç kullanımı gerekliyse ilaç almadan 4 ssat önce veya sonrasında 4 saat bekleyerek emzirme yapılabilir.Bu şartlarda çekim yapılmasında bier engel bulunmamaktadır.